Las menonitas of de menonieten
Hallo,
N.a.v. de reacties van enkelen onder jullie over de mannen in hun blauwe overal waarover ik jullie schreef werd ik zelf toch ook wel wat nieuwsgierig, en ben ik wat gaan opzoeken. Blijkbaar heeft mijn chauffeur me allesbehalve een goede uitleg gegeven en zaten jullie er dichter bij. Ik heb aan de chauffeur gevraagd hoe die mensen nu juist noemen (of heten, kan er iemand mij nog eens het verschil uitleggen aub) en ze noemen (of heten) menonitas, of mennonieten in het Nederlands.
Wikipedia leerde me het volgende :
De mennonieten of menisten zijn de oudste nog bestaande doperse kerk. Ze zijn genoemd naar de Friese priester Menno Simons, rond 1540. Hij was een katholiek priester totdat hij zag dat een anabaptist (Sikke Snijder) werd neergeslagen om zijn geloof. Vanaf dat moment werd hij een belangrijk voorvechter van de Doperse stroming.
Deze religieuze stroming heeft zich, dikwijls om te ontkomen aan vervolging, over een groot gedeelte van de wereld verspreid. In 2004 waren er ongeveer 1 miljoen mennonieten.
De mennonieten streven naar een geweldloze wereld. In Nederland worden zij Doopsgezinden (en soms mennonieten of menisten) genoemd.
Het zijn dus helemaal geen afstammeling van Duitsers die na de oorlog naar Bolivia zijn gevlucht, zoals mijn chauffeur me liet uitschijnen. In Bolivia zijn er dus heel wat mennonieten, maar in Bolivia zijn ze blijkbaar niet zo graag gezien, en volgens wat ik gevonden heb op internet probeert de regering hun gronden af te nemen. Ik zou zeggen, zoek er wat over op op internet als het jullie interesseert, kunnen jullie misschien ook enkele fotos van deze mensen bekijken, aan mij doet het wat denken aan de tv serie van destijds het kleine huis op de prairie.
Voila, dat is bij deze dan ook rechtgezet,
Hasta luego,
Patrick