patrickvannoyen.reismee.nl

voetbal in zuid amerika

Hallo beste voetballiefhebbers en andere mensen die virtueel met me meereizen,

Omdat de salsales vorige week niet doorging besloot ik op het laatste nippertje te gaan kijken naar de wedstrijd in de Nissan Coppa Sudamericana tussen het lokale Universitario de Sucre - een van de beste teams uit Bolivia - en het Braziliaanse Palmeiras, voor de kenners de ploeg waar Ronaldo zijn oude dagen slijt. Ronaldo speelde uiteindelijk niet mee. Voor omgerekend een halve euro bracht een taxi me ter plaatse, en er heerste al een drukte van jewelste, vergelijkbaar met bij ons in Belgie. In tegenstelling tot bij ons is het hier helemaal niet moeilijk om een ticketje te kopen voor een belangrijke match, je spreekt gewoon een van de vele verkopers op straat aan. Ik betaalde uiteindelijk omgerekend 4 euro, valt best mee voor een wedstrijd die in Europa in de Champions League zou gespeeld worden. Voor omgerekend 3 euro had ik me ook al een shirt van de lokale ploeg gekocht, kwestie van me wat supporter te voelen, Spijtig genoeg hebben we verloren met 0-1, een doelpunt uit een rechtstreeks binnengetrapte vrijschop. De Bolivianen waren wel enthousiast en hadden een aantal kansen, maar ze waren zo hulpeloos inefficient. Ik vrees dat deze inefficientie zich niet enkel in de voetbal manifesteert. Enfin, we verdienden zeker een punt, er ging ook nog een bal van ons tegen de paal.

Het stadion waar de wedstrijd gespeeld werd was een stadion dat plaats biedt aan 25000 toeschouwers, maar het wasmaar voor 2/3 gevuld. Het was wel weer een groot verschil, van de armoede in het weeshuis naar een zelfs naar europese normen chique stadion.

Ik merkte toch ook heel wat verschillen op met het europees voetbal, die ik graag met jullie wil delen.

- Voor de wedstrijd - en ook nog tijdens de wedstrijd - wordt er vuurwerk afgestoken.

- Supporters zingen niet. Ze zitten voor zich uit te staren, maar echt liedjes zingen doen ze niet. Ik had me aan een iets enthousiaster publiek verwacht. Geen liedjes als malinwa vooruit of ons bomma speelt bij de racing. Geef me dan toch maar de mechelse supporters hoor. Er was wel een klein orkestje, dat heel de wedstrijd speelde, en enkele vuvuzelas maar voor de rest was er veel minder enthousiasme dan ik verwacht had. Ik vond het dan ook spijtig dat we niet scoorden, want ik had het stadion graag eens zien ontploffen.

- Je moet hier in Zuid Amerika echt al wel behoorlijk veel doen om een gele kaart te krijgen. Als je als laatste verdediger een doorgebroken spits neerhaalt kost je dat ook maar geel.

- Er zijn heel verkoopsters van allerlei vreemd en vies uitziende hapjes in het stadion, en ze blijken goed te verkopen.

- Het grootste verschil met bij ons is dat de scheidsrechter het terrein verlaat onder bescherming van politie in gevechtskledij die met hun schilden alles opvangen wat de supporters naar het hoofd van de scheidsrechter gooien, zoals flessen, eten, proppen papier, al wat je je maar kan voorstellen. Dat was echt wel heel wonderlijk om te zien. Ik denk niet dat ze hier in zuid amerika het stadionverbod al hebben uitgevonden.

- Ook hier in zuid amerika blijft er ongelooflijk veel troep op de grond achter, maar ik laat me toch niet verleiden om zelfs maar het kleinste papiertje op de grond te gooien.

Na de match ben ik met de taxi naar mijn stamcafe gereden om een mojito te gaan drinken voor mijn verjaardag en nog wat naar live muziek te luisteren. Toen was het tijd om te gaan slapen en mijn verjaardag af te sluiten.

Hasta luego,

Patrick

Ellen

Dag Patrick,
wat bedoel je met: "Ik vrees dat deze inefficientie zich niet enkel in de voetbal manifesteert". Op welke gebieden zie je dat dan nog terugkomen? Zoals...?

Klinkt inderdaad heel anders als bij ons (van wat ik ervan heb horen vertellen tenminste), je hebt je dus moeten inhouden? ;-)